x
Waterdichtheid | Valentine Juwelier

Waterdichtheid

De waterdichtheid van een horloge is van belang voor mensen die met het horloge onder de douche gaan of ermee willen zwemmen. Waterdichtheid is een ruim begrip. Hierbinnen zijn diverse gradaties. Deze worden aangeduid in ATM. (Bar) of in meters. Maar wat betekent dat?

30 meter / 3 ATM
Water resistant – 30 meter: Bestand tegen water bij water-spatten of water tijdens het handen wassen (niet onderdompelen).

50 meter / 5 ATM
Water resistant – 50 meter: Bestand tegen water bij zwemmen aan de oppervlakte (niet duiken).
Douchen/Zwemmen mits er geen grote temperatuursverschillen optreden.

100 meter / 10 ATM
Water resistant -100 meter: Bestand tegen water bij snorkelen

200 meter / 20 ATM
Water resistant – 200 meter: Bestand tegen water bij recreatie-duiken (niet dieper dan 20 meter)

De aanduiding meter/ATM is niet precies te vergelijken met dieptemeters. Het is slechts een technische aanduiding van horloge fabrikanten. U moet ook rekening houden met andere omstandigheden, zoals de temperatuur, de `leeftijd` van uw horloge en de druk-verschillen. Ook deze kunnen de waterdichtheid beïnvloeden.


Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?

Om de twee à drie jaar (bij professioneel duiken minimaal jaarlijks) – Telkens wanneer de kast open is geweest. Bijvoorbeeld na het vervangen van de batterij of na een reparatie.

 

Watergebruik bij lederen band

Heeft u een horloge met een lederen band? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de band vermindert als deze veel in aanraking komt met water. Douchen en zwemmen met een lederen band raden wij daarom af. Stalen, rubberen en nylon banden zijn hiervoor meer geschikt.

 

Batterij vervangen

Als u zelf de batterij vervangt, kan dit invloed hebben op de waterdichtheid van het horloge. Laat dit daarom doen door ons. Hebt u een horloge van 20 ATM of hoger? Laat dan een drukproef uitvoeren.

 

De invloed van temperatuurverschillen

Plotselinge temperatuurverschillen hebben grote invloed op de waterdichtheid van een horlogekast, omdat de gebruikte materialen, zoals het glas en de kast, verschillend uitzetten, waardoor toch lekkage kan ontstaan. Voor de gradaties 3,5 en 10 ATM, blijft het daarom toch oppassen. Vooral als het horloge bijvoorbeeld op het strand in de zon is opgewarmd en de plotseling in het zeewater 20 graden afkoelt. Dit soort lekkages zijn duidelijk herkenbaar en vallen buiten de garantie bij horlogefabrikanten.