Hans Christian Andersen: knipsels met een verhaal

 
 

Storytime!

Al sinds de vroege mensheid zijn we gek op verhalen...Het oudste gedocumenteerde verhaal is het epos van Gilgamesh, dat 4500 jaar oud is!

Met de opkomst van de drukkunst werd het makkelijker en interessanter om verhalen op te schrijven. De gebroeders Grimm verzamelden verhalen door heel Duitsland heen om te publiceren, iets dat hen niet altijd in dank werd afgenomen. De verhalen waren immers van het volk, en nu verdienden de gebroeders geld aan cultureel erfgoed.

Hans Christian Andersen was een Deense dichter en verhalenverteller die zowel sages met een eigen draai opschreef als zijn eigen sprookjes verzon. 
Hij speelde als kind al graag met de poppenkast waar hij zijn fantasie in de volle loop kon laten gaan en verhalen kon verzinnen. Hij begon met gedichten en korte verhalen, schreef een reisverslag, en begon in 1835 met het uitbrengen van "Sprookjes, aan kinderen verteld", waarin hij een aantal volksvertellingen die hij veel had gehoord in zijn jeugd had opgeschreven, en een aantal eigen verhalen. 

Zo is Andersen verantwoordelijk voor het schrijven van o.a. De Princes Op De Erwt, De Nieuwe Kleren Van De Koning, Het Lelijke Eendje, en het door Disney zo bekend geworden De Kleine Zeemeermin. En er zijn nog veel meer sprookjes die van zijn hand komen!

Kunstenaar met woorden en papier
Omdat Andersen graag rondreisde en zo inspiratie opdeed voor zijn verhalen, verbleef hij ook vaak bij mensen thuis. Naast dat deze mensen de eerste rang hadden voor de verhalen die Andersen kon vertellen, maakte hij ook knipsels voor ze. Deze knipsels waren vaak een verbeelding van zijn verhalen, of zelfs een raadsel. Vaak gaf hij deze knipsels aan deze mensen, maar een boel van zijn knipsels zijn bewaard gebleven en te bewonderen in het HCA museum in Odense, waar hij in 1805 werd geboren. 

Het Deense merk Nordahl Andersen (overigens geen familie) vond deze knipsels inspirerend, en heeft deze nagemaakt in zilver. Hun doel: het verhalen vertellen weer leven inblazen. 
Met deze goud of zilver vergulde knipsels kun je de sprookjes tot leven brengen, of ze als decoratie aan een takje te hangen. Ook hebben ze verschillende soorten waxinelichthouders gemaakt met de knipsels en figuren uit Andersen's sprookjes en verhalen. 

En mocht je jouw feestdagen één heel sprookje willen maken, dan zijn er naast de hangertjes en houders ook hoorntjes waarin je kleine presentjes of lekkernijen kunt stoppen, of een elegante kaarsenhouder. In deze kaarsenhouders kun je een kaars plaatsen, en via het draad druppelt het kaarsvet naar beneden en droogt hieraan op. Deze houders kun je aan objecten hangen, waardoor ze extra decoratief zijn!

Nieuwsgierig geworden? Wij verkopen deze knipsels, kaarsenhouders, en andere sprookjesachtige producten in onze winkel en webwinkel.

Delen met vrienden