Oorgaatjes schieten of zetten?

En wat is het verschil?

Wil je oorgaatjes laten zetten?

Het klinkt zo makkelijk, het zetten van oorgaatjes, maar vaak zien mensen er toch een beetje tegenop. Het is ongemakkelijk, het doet pijn, wat als er een ontsteking ontstaat en het gaatje weer dicht groeit...?

Wat misschien al opvalt is dat wij het hebben over gaatjes zetten, niet schieten. Het apparaat dat wij in de winkel gebruiken lijkt meer op een nietmachine dan een pistool!

Valentine Juwelier gebruikt voor het zetten van gaatjes Studex® System75™, waarmee je snel en zonder ongemak een oorgaatje kunt laten zetten, en je hebt keuze uit meerdere oorknoppen die er in de 6 weken tijd dat het genezen moet super leuk uitzien!

Vanaf welke leeftijd, en waar?

Een gaatje laten zetten kan al vanaf best jonge leeftijd tot wanneer je zelf zou willen. Wij zetten gaatjes vanaf een leeftijd van twee weken. Dit klinkt jong, maar met het Studex systeem en onze ervaring is het zetten van een gaatje bij een baby binnen no-time gedaan, en heeft de baby er nauwelijks last van. Omdat wij ook oorknoppen zetten voor de gevoelige huid is dit ook ideaal voor jonge kinderen, en kunnen ze een leven lang genieten van mooie sieraden! 

Uiteraard kan het gebeuren dat gaatjes dichtgroeien door een ontsteking of gewoon geen oorbellen/oorknoppen dragen. Geen probleem: die kunnen, als het gaatje volledig genezen is, makkelijk opnieuw gezet worden.

Voor jongeren onder de 16 is er toestemming van de ouders nodig om een gaatje te laten zetten.

Ook de maximale leeftijd maakt bij ons niet uit: wij krijgen best vaak klanten binnen die zelfs op latere leeftijd nog gaatjes laten prikken. Omdat het systeem waarmee wij werken geschikt is voor de gevoelige huid én in goud verkrijgbaar is, kunnen we vrijwel iedereen helpen.

In de winkel van Valentine Juwelier zetten we het eerste en tweede gaatje in de oorlel, een helix piercing (dus bovenin het oor), en een neusvleugel piercing. 

Doet het zetten van een oorgaatje pijn?

Die vraag krijgen we best vaak, vooral van diegenen die voor het eerst een gaatje laten zetten, en het antwoord is: het valt best mee! Omdat de machine heel snel is en de oorstekers een scherpe punt hebben voelt het meer alsof iemand even in je huid knijpt (dat kan de schrijver uit ervaring bevestigen)! Al na een paar minuten voelt je oor alleen even warm, en na een uur ben je vergeten dat je oorgaatjes er net in zitten. 

Omdat het toch spannend kan zijn voor vooral de jongsten onder ons, zetten we bij Valentine Juwelier vaak duo gaatjes. Dat betekent dat we met z'n tweeën tegelijk een gaatje in elk oor zetten, zodat je in één keer klaar bent! Dit doen we wel pas als een kind ouder dan 6 jaar is en goed stil kan zitten. 

Ik denk dat mijn oorgaatje ontstoken is...wat nu?

Kan gebeuren, geen paniek! Kijk goed wat er aan de hand is: is het gebied rondom het gaatje gevoelig en rood? Geef het nog even de tijd om zelf te genezen, of gebruik een verzachtend middeltje dat je bij de drogist kunt halen. In de winkel verkopen wij Studex Advanced 2-in-1 naverzorgings- en reinigingsmiddel. Dit middel bevat natriumhypochloriet, dat helpt met het reinigen en verzorgen van de piercing. Hiermee verminder je roodheid en irritatie, verminder je de kans op infectie, en geneest de piercing ook sneller. Je gebruikt de spray 's ochtends en 's avonds.
Mede door de snellere genezing (waardoor je ook sneller andere leuke oorbellen kunt gaan dragen!) en het verminderen van ontsteken raden wij deze spray dan ook aan zodra je een oorgaatje komt laten zetten. 

Komt er vuil uit het oorgaatje, haal dan het stekertje eruit en ga desnoods langs bij de huisarts. Dit betekent dat het oorgaatje ontstoken is en dat moet eerst weer genezen.

Een oorgaatje kun je, wanneer het weer helemaal dicht en genezen is, altijd opnieuw laten zetten. Meldt dit dan bij diegene die het gaatje zet, en hij of zij kan je dan adviseren over een andere keus van metaal. Het kan namelijk ook zijn dat je gevoelig bent voor het metaal dat gebruikt is in het oorknopje. Als het gaatje goed genezen is kan deze weer op dezelfde plek gezet worden.

Ik heb een allergie voor metalen. Kan ik dan ook een gaatje laten zetten?

De huid is een ingewikkeld orgaan en kan allerlei allergieën ontwikkelen. De meest voorkomende allergie is een nikkelallergie. Nikkel is een onedel metaal dat lijkt op zilver maar beter te vergelijken is met ijzer. Sieraden van dit metaal kun je vaak vinden bij drogisterijen. Als een sieraad dat je draagt nikkel bevat, kun je na een aantal dagen dragen een allergische reactie ontwikkelen dat lijkt op eczeem. 

Deze reactie voorkom je door sieraden van edelmetalen te dragen, zoals zilver of goud. Vooral goud wekt geen allergische reacties op bij mensen die gevoelig zijn voor andere metalen, omdat een allergie voor goud extreem zeldzaam is. Wij raden bij allergieën vrijwel altijd een gouden piercing aan, omdat je hiermee de minste kans hebt dat het oorgaatje gaat ontsteken en je hem weer dicht moet laten groeien. 

Wat moet ik doen nadat het gaatje gezet is?

Ons advies: niets meer aan doen. Vroeger werd geadviseerd om het stekertje te draaien, maar dat is helemaal niet nodig. De huid geneest gewoon om het stekertje heen zonder dat je eraan "rommelt". Lekker laten genezen, en genieten van het stekertje dat er nu in zit. Een gaatje heeft ongeveer 6 weken nodig om volledig te genezen, waarna je een nieuwe oorknop, oorbel of oorhanger in je oor kunt doen.

Het is zomer, en ik wil wel lekker gaan zwemmen of sporten. Kan dat?
Ja, dat kan. Zorg er dan wel voor dat je na het zwemmen de oorgaatjes even voorzichtig naspoelt met schoon water. Zeep of andere middeltjes zijn niet nodig! Hou wel in de gaten of de oorgaatjes niet alsnog gaan ontsteken of dat de huid rondom onrustig wordt. Als dat het geval is raden wij aan een kalmerend middeltje te halen bij de drogist dat geen alcohol of jodium bevat. 

Ik kan zelf een apparaatje kopen om oorgaatjes te zetten. Is dat verstandig?
Nee, om verschillende redenen:

  • Je weet niet waar het apparaatje, en de zweerknop die er in zit, vandaan komt. Heeft het steriel opgeslagen gelegen? Is het steriel gemaakt, is de zweerknop schoon? Om ontstekingen te voorkomen moet je zeker weten dat de materialen geen vuiltjes bevatten. Onze Belgische leverancier, Studex, gaat heel secuur met deze dingen om en wordt hierop gecontroleerd.
  • Wij maken jouw oren goed schoon met het juiste percentage alcohol. Teveel is niet goed voor je huid, te weinig maakt niet goed genoeg schoon. Ook handhaven wij de wetgeving en instructies van de GGD om te voorkomen dat jouw oorgaatjes gaan ontsteken na het plaatsen. 
  • De zweerknop moet een écht scherp puntje hebben om zo min mogelijk schade aan te richten. Als de zweerknop niet scherp is en door het oor geforceerd wordt kan het geneesproces heel lang duren, of zelfs gaan ontsteken. Dit wil je voorkomen. Van Studex weten wij dat de zweerknoppen doen wat ze moeten doen zonder jou extra last en ongemak te geven.
  • Het apparaat dat wij gebruiken zet de gaatjes recht in je oor. De apparaten die wij zien in webwinkels gebruiken vaak een knijpsysteem, waardoor je de zweerknop toch met een lichte buigbeweging in je oor probeert te zetten. Dit is niet prettig en zal het genezingsproces niet bevorderen.
  • Oorgaatjes zetten vergt wat inzicht en ervaring. Wij kijken naar jouw oor, bepalen waar het gaatje het beste zit (want niet elk oor is hetzelfde), en zetten het oorgaatje op zo'n manier dat een sieraad netjes langs je hoofd hangt, en niet tegen je want of juist helemaal naar buiten draait. Daarom is het handiger om dit te laten doen, zodat je zeker weet dan een oorsieraad altijd mooi zal zitten (en de gaatjes in beide oren op gelijke hoogte zitten).

Ga dus, als je graag oorgaatjes wilt, naar een juwelier of piercing shop. Dan weet je zeker dat op een veilige, hygiënische, en goede manier jouw oorgaatjes of piercing gezet zal worden. De apparaatjes die je in een webshop kan kopen bieden die garantie niet. 

Wil je meer weten over oorgaatjes zetten, of wil je een afspraak maken om dit bij ons te laten doen? Je kunt dit doen in onze online afsprakenplanner
Ook kun je ons bellen op 0172-748217 of e-mail ons via info.teraar@valentinejuwelier.nl !
We hebben een ruime keus aan leuke oorstekers, die je hier alvast kunt uitzoeken.

 

Delen met vrienden